Hyperspectrale camera

Wat is een hyperspectrale camera?

Een hyperspectrale camera is een camera, net zoals een multispectrale camera die verschillende lichtbanden tot aan Near InfraRed (NIR) ziet in tegenstelling tot een normale RGB camera.

Een RGB camera ziet alleen Rood, Groen en Blauw.

Een hyperspectrale camera ziet ook rood groen en blauw maar ook 125 lichtbanden daartussenin van ultra-violet tot aan Near InfraRed (NIR).

Waarom is het belangrijk om zoveel van het kleurenspectrum te zien? Het is belangrijk omdat er heel veel informatie in verstopt zit.

Wat kan je dan met deze informatie?

Doormiddel van al deze informatie kan u verschillende materialen/stoffen herkennen en informatie uit vegetatie halen, u zou bijvoorbeeld kunnen zien waar de vegetatie aan te kort komt, water of zuurstof bijvoorbeeld.

Waar wordt een hyperspectrale camera voor gebruikt?

Momenteel wordt het vooral nog heel veel in laboratorium gebruikt maar ook in landbouw, ziektes in natuur, mapping van soorten grond, waterkwaliteit controle, mijnen, etc.

Met deze camera kunt u de verschillen zien in materiaal/vegitatie/mineralen

Cubert

Cubert is een bedrijf dat is gespecialiseerd in multispectrale en hyperspectrale camera’s.

Cubert heeft een hyperspectrale camera die is iets anders dan de originele hyperspectrale camera, de originele camera maakt gebruik van scanning en voorbereiding om uw informatie te verkrijgen, de camera van Cubert maakt gebruik van Snapshot technologie. Hier mee kunt u live feed verkrijgen van het camerabeeld en het kan direct geüpload worden naar het softwareprogramma.

Software programma van Cubert.

Met het bijbehorende software programma van de camera van Cubert kunt u het beeld van de camera bekijken, foto’s maken, opslaan en bewerken. U kunt met het software van Cubert materialen en stoffen herkennen en intekenen. Er zit ook een slim software in die automatisch materialen en stoffen kan herkennen, u kunt het materiaal/stof markeren en het programma zal het kunnen herkennen en volgen op het camerabeeld.

Verschillen multispectrale camera en hyperspectrale camera.

Het grootste verschil tussen de multi- en hyperspectrale camera is dat de hyperspectrale camera veel meer lichtbanden ziet dan de multispectrale camera en dus meer beeld en accurater beeld kan krijgen van wat er in het camera beeld is. Een multispectrale camera heeft 3 tot 10 lichtbanden en een hyperspectrale camera heeft er meer dan 100. Een hyperspectrale camera zou dus het verschil kunnen zien tussen 3 stoffen bijvoorbeeld katoen en polyester en een multispectrale camera zou dat niet kunnen.

Een nadeel aan het hyperspectrale beeld en dat je zoveel lichtbanden hebt is dat je dus met heel veel detail te maken hebt, wat iets moeilijker is om mee te werken.

Hieronder een afbeelding waarop u het verschil qua informatie kunt zien van een multispectrale camera en een hyperspectrale camera.

Hierboven zijn een aantal verschillende mineralen weergeven met data verkregen doormiddel van een multispectrale camera en een hyperspectrale camera. Als u naar de twee afbeeldingen kijkt kunt u zien dat de data van de hyperspectrale camera een stuk duidelijker is dan dat van de multispectrale camera.

Voordelen in de landbouw:

U zou dit kunnen gebruiken in de landbouw om gewassen te controleren of ze gezond zijn, waar de gewassen aan te kort komen, of ze ziek zijn, hoe oud de gewassen zijn. Of grond controleren of het genoeg vocht bezit of controleren wat voor soort grond het is.

U kunt natuurlijk ook gewassen controleren met een multispectrale camera maar dat is lang niet zo gedetailleerd als met een hyperspectrale camera.

*dit is nog een vrij oude hyperspectrale camera met maar 40 lichtbanden dus de kwaliteit van nieuwere hyperspectrale camera’s is nog gedetailleerder.

....

know faster.

GET MORE.

Gerelateerde cases

Bij Customdrone draait het allang niet meer om het verkopen van drones, ook al doen we dat veel. Bij ons draait het om de succesvolle implementatie van drones in bedrijven.

De nieuwe landmeters van de toekomst uitgerust met een drone

Landbouw drone in de praktijk

De impact van drones bij Heerema