3D meten met een drone

Wat is een LIDAR drone? LIDAR staat voor Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging. LIDAR is een techniek die de afstand tot een object bepaalt door middel van laserpulsen. Het werkt volgens hetzelfde principe als een radar, het zendt een signaal uit en zal na enige tijd de reflectie weer opvangen. Het afstand tot het object word bepaalt door de tijd te meten tussen het uitzenden van de puls en het opvangen van de puls.

De golflengte van een LIDAR laserpuls is heel klein. Hierdoor is de LIDAR heel accuraat en kan deze heel goed kleine objecten detecteren.

LIDAR sensor op een drone

Een LIDAR sensor heeft een aantal voordelen voor bijvoorbeeld de 3D scan. De sensor kan namelijk in tegenstelling tot andere apparatuur hele kleine objecten in kaart brengen. Lidar wordt daarom ook toegepast op grotere drones om erg nauwkeurige inmetingen te doen van stukken land, om hier een extra nauwkeurig 3D model uit te halen.

Obstakel ontwijking

LIDAR sensoren hebben obstakel ontwijkingsmogelijkheden met een zeer groot zicht, wat ze ideaal maakt voor detecteren en ontwijken van obstakels. Dit word ook gebruikt in zelfrijdende auto’s.

LIDAR in de nacht

Omdat LIDAR gebaseerd is op laserpulsen kan deze techniek ook functioneren met heel weinig licht, en zelfs in de nacht.

LIDAR voor inspecties

LIDAR is een slimme manier om inspecties uit te voeren, aangezien het systeem over efficiënte obstakel detectie bezit. Dit maakt dat u veilig kan navigeren door het inspectie gebied.

3D mapping in de bouw

3D mapping in de bouw kan verschillende voordelen hebben, al helemaal met een drone.

Met een 3D model kunt u alle afmetingen van de gebouwen meten, u kunt ook volume en oppervlakte calculaties uitvoeren.

Hoe werkt een drone voor 3D mapping

Een drone maakt 3d mapping heel simpel, u tekent een vliegroute uit voor de drone, daarna neemt u de drone mee naar de vlieglocatie en u stuurt de drone de lucht in. De drone zal overlappende foto’s maken met gps punten en kan op deze manier het terrein nauwkeurig in beeld brengen.

Via de 3D mapping software kan er direct een 3D model van gemaakt worden door het programma zelf.

bouwplaats inspectie

3D mapping meten

In het 3D mapping programma kunnen alle calculaties uitgevoerd worden zoals de afmetingen van gebouwen, de afmetingen tussen gebouwen, de

volume van gebouwen, verschillende oppervlaktes en volume van voorraden grond.

Met 3D mapping software kunt u ook controleren of op de juiste plekken wordt gebouwd en u kunt het bouwproces in de gaten houden en de progressie volgen van het project.

Progressie volgen

U kunt doormiddel van meerdere vluchten progressie volgen van de bouwprojecten, bijvoorbeeld de progressie over een week controleren door 1 keer in de week een vlucht te maken met de drone en in het 3D mapping programma is dit dan ook samen te voegen.

Met drone 3d mapping kunt u dus uw Bouwprojecten een stuk makkelijker in de gaten houden.

3DR site scan

Wat is 3DR site scan?

3D site scan is een 3D scan software pakket van het bedrijf 3DR, dit is een software pakket voor drones om terrein te scannen zodat u er een hoog kwaliteit beeld van krijgt en dat u er een 3D model van kan maken om berekeningen of inspecties uit te kunnen voeren.

Wat kunt u met 3DR site scan?

3DR site scan is een volledig programma waarmee u het hele proces van een 3D scan kan doorlopen.

U kunt er een vliegplan voor maken voor uw drone, de drone laten vliegen, de 3D scan er mee bekijken, berekeningen er mee uit voeren, en progressie van uw project bekijken.

Met 3DR site scan kunt u ook point clouds maken om hier de data uit te halen die u nodig heeft.

Hoe gaat u te werk met 3DR site scan?

Het eerste wat u doet als u te werk gaat met 3D site scan is het vliegplan uittekenen, u tekent dan op een kaart op uw tablet een oppervlakte uit dat u wilt scannen.

Daarna kunt u de drone neerzetten en kunt u gemakkelijk met een swipe op de tablet de drone laten starten met de vlucht. U kunt de site scan nog accurater maken door Ground control points erbij te gebruiken. Als de drone klaar is met de vlucht word het beeld van de drone automatisch op de cloud geüpload en kunt u op de computer er dingen mee berekenen zoals de volume van heuvels en gebouwen, de grootte van oppervlaktes en afstanden.

U kunt ook vaker een scan maken op hetzelfde terrein en de data bij elkaar voegen en op deze manier kunt u de foto’s tegelijk bekijken en zien wat er in de tussentijd aan progressie geboekt is.

3D scan drone software

Wat is 3D scan drone software?

3D scan drone software is gemaakt om terrein te scannen en een 3d model ervan te maken met een drone, dat word nog steeds vaak gedaan met de GPS stokken, een nadeel hiervan is dat dit alleen op de grond kan en dat er dan geen 3D model gemaakt kan worden. Doet u dit dus met een 3D scan drone dan zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Hoe werkt 3D scan drone software?

Een combinatie van een goede camera en een accurate GPS vliegt u met een drone over het terrein dat u wilt scannen. Tijdens het vliegen maakt de drone heel veel hoge kwaliteit foto’s en met de gps weet de 3D scan drone hoe hoog hij zit, op deze manier precies hoe het terrein eruit ziet.

Werk proces

Eerst tekent u een vliegroute in op de app of programma van de drone software, of u vliegt zelf.

Daarna kunt u de vliegroute van de 3D scan drone aanzetten. Als de drone heeft gevlogen kunt u wat door de drone heeft waargenomen importeren op uw apparaat en kunt u er een 3D model van laten maken.

Als er een 3D model is gemaakt kunt u van alles door het programma laten berekenen zoals; hoogte en volume van gebouwen en heuvels, oppervlaktes, afstanden van een punt tot een ander punt en zelfs de volume en diepte van wateren.

....

know faster.

GET MORE.

Gerelateerde cases

Bij Customdrone draait het allang niet meer om het verkopen van drones, ook al doen we dat veel. Bij ons draait het om de succesvolle implementatie van drones in bedrijven.

De nieuwe landmeters van de toekomst uitgerust met een drone

Landbouw drone in de praktijk

De impact van drones bij Heerema