Zonnedaken in meten met drones tot vier keer sneller dan de huidige methode

Diensten

Business opportunity scan

Business solution

Business validation

Business implementation

Support & Maintenance

Door de toenemende vraag van zonnepanelen moeten er ook steeds meer zonnepanelen geplaats worden. Dit voor traject is een tijd intensieve job om een juiste CAD tekening aan te leveren voor de zonnepanelen plaasters. Onze drones doen dit in nog geen 10 minuten voor je.
4x
Door de toenemende snelheid, vergeleken de huidige methodes, kunnen er tot vier keer sneller daken in kaart gebracht en verwerkt worden.
25%+
Door de drones kunnen alle schaduwen mee genomen worden, waardoor er goed in kaart gebracht wordt waar de meeste zon is.
90%
Tot 90% meer inzicht door 3D modellen zijn obstakels op het dak en eventuele schaduws erg goed zichtbaar.
Probleemstelling
Case study

Problem

Een toenemende vraag van zonnedaken weet iedereen ondertussen wel. Om deze vraag aan te kunnen moeten er meer mensen aangenomen worden die deze daken kunnen inmeten. Onze klant zocht een oplossing om meer zonnedaken in één dag te kunnen verwerken. Hiervoor konden wij hem de juiste drone aanbieden met software, waardoor er tot vier keer sneller gewerkt kan worden en dit zorgt dus voor veel meer metingen op een dag.

Solution

Customdrone heeft bij verschillende klanten in het land bewezen dat drones met 3Dscan software dit sneller en beter kunnen doen. De drone vliegt in enkele minuten over het dak. Vervolgens wordt daar een AutoCAD tekening uitgehaald. Op deze manier kun je zien waar de zonnepanelen geplaatst dienten te worden. Ook kunnen er schaduws en eventuele obstakels op het dak in kaart gebracht worden.

Approach

Customdrone heeft in een kort tijdsbestek toegewerkt naar het opleveren van een fully operational oplossing voor het inmeten van daken voor het plaatsen van zonnepanelen.

FASE 1 Klant vraag / kennis sessie

Deze fase is gericht op het samenstellen van de juiste hardware en software voor de specifieke opdrachtgever en situatie. Door verschillende drones uit te rusten met verschillende camera’s en sensoren wordt duidelijk wat de beste combinatie voor elke case en opdrachtgever is. Dit is afhankelijk van wensen, eisen, begroting, system requirements en de omgeving waarin gevlogen dient te worden. Door onze jarenlange ervaring in deze markt weten wij de beste onafhankelijke oplossing.

Fase 2 training en dataverzamelen

De huidige medewerkers binnen de organisaties worden opgeleid tot dronepiloten, waardoor er intern gewerkt kan worden en snel gehandeld wordt op verschillende projecten. Zo krijgen de medewerkers de juiste drone papieren en een extra vliegtraining in de praktijk. Op deze manier weten de medewerkers exact hoe ze de juiste data moeten verzamelen. Na dit project wordt er gekeken naar de dataverwerking en de verwerking in AutoCAD, waardoor de medewerkers het gehele proces zelfstandig kunnen uitvoeren.

FASE 3 Werkwijze

Voordat er wordt overgegaan tot uitrol werken we samen met de opdrachtgever de businesscase uit. Daarbij belichten we ook bijvoorbeeld operationele en culturele consequenties. Hoe zorgen we dat een nieuwe medewerker leert vertrouwen op een drone? En wat betekent dit voor de organisatie?

see better
Meer inzichten in de daken en werk tekeningen

Een dak in enkele minuten inmeten met als resultaat een werktekening, meer is het niet. Er hoeven geen mensen meer het dak op.

Door de 3Dscan van de drone krijgen we een duidelijk beeld van de locatie. Ook worden alle eventuele obstakels mee genomen met schaduw en zon standen. Op deze manier weet je waar de meeste zon komt voor de ideale opbrengst van de panelen. Na de scan kan het in verschillende softwarepakketten verwerkt worden waaronder: AutoCAD.

Na iedere vlucht brengt de drone de volgende punten in kaart.

  • Afmetingen van het dak en eventuele omgeving
  • Gegevens voor het plaatsen van zonnepanelen via bijvoorbeeld AutoCAD
  • Extra informatie die eventueel naar de klant gestuurd kan worden
  • Schaduwen en obstakels op de daken

know faster
De scans werken tot 4x sneller.

Door dat de scans tot vier keer sneller werken zijn er veel meer resultaten dan de huidige methodes. Hierdoor breng je de situatie veel sneller in kaart met veel data en extra input, waardoor je goed met je opdrachtgever kan overleggen waar de zonnepanelen geplaatst dienen te worden.

GET MORE
Meer energie, meer data,  

Meer opbrengst van juist geplaatste panelen, meer data en informatie over het dak en omliggende obstakels en je hebt minder mensen nodig voor dezelfde opbrengst. De drone zorgt ervoor dat uw project succes rate nog hoger wordt en dat de mannen, die de zonnepanelen plaatsen, geen rare verassingen te wachten staan. Daarnaast kan er ten alle tijden teruggekeken worden naar het 3D model wat uiteindelijk naar de eindgebruiker of opdrachtgever gestuurd kan worden. Dit kan met eventuele foto’s, een 3D model of een CAD-tekening met de juiste maten.

  • Met de drone sta je niet langer dan 30 minuten stil op één locatie
  • De drone data kan snel en eenvoudig overgezet worden naar bijvoorbeeld een AutoCAD tekening
  • Er kunnen meer daken in één dag gemeten worden
  • Iedereen kan het leren binnen een training van een paar uur
4x
Door de toenemende snelheid, vergeleken de huidige methodes, kunnen er tot vier keer sneller daken in kaart gebracht en verwerkt worden.
25%+
Door de drones kunnen alle schaduwen mee genomen worden, waardoor er goed in kaart gebracht wordt waar de meeste zon is.
90%
Tot 90% meer inzicht door 3D modellen zijn obstakels op het dak en eventuele schaduws erg goed zichtbaar.

Gerelateerde kennisartikelen

Lees meer over de know-how die we hebben toegepast in de kennisbank. Onderstaande artikelen vertellen meer over de inhoudelijke aspecten van de case.