Lightning Strike inspecties met AI: binnen 30 minuten alle schades in beeld

Diensten

Business opportunity scan

Business solution

Business validation

Business implementation

Support & Maintenance

Na elke blikseminslag moet een vliegtuig grondig worden geïnspecteerd voordat het weer de lucht in mag. Met een drone gecombineerd met kunstmatige intelligentie duurt zo’n inspectie geen 4 tot 6 uur, maar 30 minuten.  Dat is geen toekomstmuziek, maar de praktijk waar we samen naar toe werken met Regional Jet center.  De grondwerktuigkundige van de toekomst uitgerust met een drone.
6 uur
Traditionele inspectie
1 uur
Drone inspectie + AI
500%
Sneller dan huidige methode
Probleemstelling
Case study

Problem

Unscheduled downtime is buiten gewoon vervelend voor luchtvaartmaatschappijen en betekent vertraging voor passagiers en extra kosten. Een vliegtuig dat is getroffen door een blikseminslag moet nood gedwongen aan de grond blijven totdat het is geïnspecteerd en veilig is bevonden. Bijkomend probleem is dat het vinden van technisch geschoolde mensen voor onder andere vliegtuigonderhoud steeds moeilijker wordt. Daarom is de vraag: kan een drone deze lightning strike inspections sneller doen en gaat dat niet ten koste van onze veiligheid?

Solution

Customdrone heeft bewezen in een case bij Regional Jet center dat een drone in combinatie met AI een dergelijke inspectie niet alleen sneller, maar ook beter kan uitvoeren dan een menselijke inspecteur. Met behulp van deze technologie kan een inspecteur dus meer vliegtuigen sneller inspecteren.

Approach

Customdrone heeft in een kort tijdsbestek toegewerkt naar het opleveren van een fully operational oplossing voor het inspecteren van vliegtuigen op bliksem inslagen. Dit doen we in een aantal fasen.  

FASE 1 Proof of concept

Deze fase is erop gericht de juiste hardware en software samen te stellen voor de specifieke opdrachtgever en situatie. Door verschillende drones uit te rusten met verschillende camera’s en sensoren wordt er duidelijk wat de beste combinatie is voor elke case en opdrachtgever. Dit is afhankelijk van wensen en eisen, begroting, system requirements en de omgeving waarin gevlogen dient te worden.  

FASE 2 Dataverzameling

De volgende stap is dataverzameling. Dat betekent met camera’s uitgeruste drone vliegen en drone beelden verzamelen. Door samen met de inspecteurs en data scientists te bepalen wat de drone moet zien, zoeken en vastleggen ontstaat een beeld van wat de drone moet gaan doen. In deze fase vliegt de drone, maar doet de inspecteur de inspectie. Zo leren we, net als bij een nieuwe medewerker, wat de drone moet doen en kunnen.

FASE 3 Inspecteren en herkennen

In deze fase gaat de drone zelfstandig de gemaakte drone beelden selecteren waar een afwijking op is gesignaleerd. De inspecteur hoeft nu niet meer alle drone beelden te bekijken, maar slechts deze geselecteerde beelden.  

FASE 4 Autonoom vliegen

De laatste stap in het volledig uitvoeren van inspecties. In deze fase leert de drone ook zelf te vliegen om zo het hele vliegtuig te inspecteren.

Na elke fase is er een go/no go moment, waarop bepaald wordt of en op welke manier de volgende fase wordt ingegaan.

Voordat er wordt overgegaan tot uitrol werken we samen met de opdrachtgever de businesscase uit. Daarbij belichten we ook bijvoorbeeld operationele en culturele consequenties. Hoe zorgen we dat een inspecteur leert vertrouwen op een drone? Wat betekent dit voor de organisatie? Dit is van groot belang voor het slagen van deze transitie: een transitie die niet eindigt met inspecties door drones, maar daar begint.

see better
Drones zien niets over het hoofd.

Een goede aircraft inspectie drone is onder andere uitgerust met kunstmatige intelligentie. Dit maakt deze drones zelflerend. Daardoor kan de inspecteur de drone leren bepaalde schades te herkennen en rapporteren. Na iedere vlucht wordt de drone steeds slimmer, waardoor hij steeds sneller onder andere de volgende punten herkent:

  • Bliksemschade
  • Markeringschades
  • Verfschade
  • Steenslag
  • Deuken en putjes

In de praktijk blijkt dat er met een drone schades worden gevonden die het blote oog niet zo snel had waargenomen.

Als de drone dit eenmaal geleerd heeft kunnen er verdere stappen worden ondernomen. Zo kan de drone voorspellingen doen na het herkennen van een aantal schades. Ook kan de drone verbinding maken met verschillende software/ SCADA-systemen, waaronder onderhoudssystemen in de vliegtuig branche bijvoorbeeld AMOS, waardoor de registratie van de schades direct verwerkt wordt.

know faster
Vier keer sneller, om precies te zijn.

Door de combinatie van drones met AIkan kan een vliegtuig tot wel 4 uur sneller worden geinspecteerd dan met hetmenselijk oog. Dat is geen toekomstmuziek, maar bewezen in de praktijk bij RegionalJet center.

Dit zorgt ervoor dat de ground time per vliegtuig gereduceerd wordt en dus meer uren operationeel beschikbaar zijn. Dat betekent meer vluchten per jaar, omdat de vliegtuigen minder lang op de grond staan.

GET MORE
Meer vlieguren. Meer opbrengst.

Door minder UGT (unscheduld groundtime) en versnelde inspecties maken vliegtuigen meer vlieguren. De opbrengst hiervan is enorm. Afgezien van dit voordeel zien we dat veel klanten hun reservevloot terugbrengen naar minder toestellen, waardoor er nog minder kosten zijn.

•  Meer inspectiecapaciteit

•  Lagere kosten

•  Minder vertragingen

6 uur
Traditionele inspectie
1 uur
Drone inspectie + AI
500%
Sneller dan huidige methode

Gerelateerde kennisartikelen

Lees meer over de know-how die we hebben toegepast in de kennisbank. Onderstaande artikelen vertellen meer over de inhoudelijke aspecten van de case.