Landbouw drone in de praktijk

Diensten

Business opportunity scan

Business solution

Business validation

Business implementation

Support & Maintenance

Landbouwdrones komen steeds vaker voor in de praktijk, maar wat zijn de voordelen ervan? Wij brengen samen met Ten Brinke B.V de drones in de praktijk. Ten Brinke maakt ondertussen al meerdere jaren gebruik van onze landbouw drones en hebben een berg aan kennis vanuit de teelt markt in combinatie met de drones. Landbouwdrones zorgen voor een sneller overzicht van uw gewassen.
30%
Zichtbaarheid vanuit het veld
70%
Zichtbaarheid vanuit spuitmachine
100%
Zichtbaarheid drone
Probleemstelling
Case study

Problem

Door de aanscherping van verschillende regelgevingen mogen er steeds minder gewas bestralingen middelen gebruikt worden op het veld. Ook zien tilt adviseurs niet altijd alles vanaf de grond. Als het over grotere velden gaat is het lastig te zien of er kleine ziektes ontstaan in het veld.

Solution

Een drone zorgt voor een algemeen overzicht van het gewas. Dit kan uitgewerkt worden voor verdere details door bijvoorbeeld grondmonster toe te voegen. Door de nieuwe drone van Ten Brinke kunnen zijlive mee kijken op de gewas scans, waardoor er live advies gegeven wordt.

Approach

Customdrone heeft in een kort tijdsbestek toegewerkt naar het opleveren van een fully operational oplossing voor het inspecteren van verschillende gewassen. Dit doen we in een aantal stappen.

FASE 1 Proof of concept

Deze fase is gericht op het samenstellen van de juiste hardware en software voor de specifieke opdrachtgever en situatie. Door verschillende drones uit te rusten met verschillende camera’s en sensoren wordt er duidelijk wat de beste combinatie is voor elke case en opdrachtgever. Dit is afhankelijk van wensen, eisen, begroting, system requirements en de omgeving waarin gevlogen dient te worden.

FASE 2 Dataverzameling

De volgende stap is dataverzameling. Dat betekent vliegen met camera uitgeruste drone en dronebeelden verzamelen. Door samen met de tilt adviseur te bepalen wat de drone moet zien, zoeken en vastleggen ontstaat een beeld van wat de drone moet gaan doen. In deze fase vliegt de drone volledige automatisch. We zorgen voor een goede samenwerking tussen onze drone experts en de tilt adviseurs, waardoor beide werelden goed samen komen.

FASE 3 De klei in

In deze fase gaat de drone zelfstandig de gemaakte dronebeelden verwerken. Door de ervaring van onze drone experts en de tilt adviseurs samen te voegen hebben wij goed kennisgenomen van deze wereld, zodat Ten Brinke volledig zelfstandig aan de slag kan.

see better
Meer inzicht

Ten Brinke gebruikt de landbouw drones in ondersteuning van hun teelt advies en bescherming middelen advies. Door de drone heeft Ten Brinke een goed overzicht van het gewas, waardoor er bijvoorbeeld extra grondmonsters genomen kunnen worden van slecht groeiende plekken. Echter is het mogelijk dat ze deze over het hoofd hadden gezien zonder drone.

De drone ziet onder andere:

  • Gezondheid van het gewas
  • Slecht groeiende gewassen
  • Stikstofgehalte
  • Hoeveelheid water
  • Bladgroen

NDRE

Op het NDRE-beeld is een van de proeven tussen TerraNature Gold en KAS. Er was duidelijk te zien dat het ureum uit de TerraNature een donkerder gewas geeft. Dit houdt in dat het gewas vitaler is en meer inhoud heeft wat betreft de voedingswaarde.

Ridderzuring bestrijden in grasland

Daarnaast zijn wij ook bezig met maken van taakkaarten, waarmee men plaats specifiek onkruid kan bestrijden. Dit doen we door middel van drones. Zo kan er bijvoorbeeld ridderzuring worden bestreden in grasland.

Stikstof

In de afbeelding is een duidelijk verschil te zien tussen de rode baan langs de weg en de rest van het perceel. Dit gaat om een verschil van ruim 50 kilogram in de stikstof beschikbaarheid en ruim 70 kilogram in de magnesium beschikbaarheid.

know faster
De drone ziet meer

Vanuit de lucht kunt u veel eerder zien wanneer er bijvoorbeeld gewassen slecht groeien of ziek zijn. Door deze informatie vroegtijdig waar te nemen kunt u sneller handelen, door eerder een bemesting of een bespuiting uit te voeren. Uiteraard kan Ten Brinke de hiervoor benodigde taakkaarten leveren. Op deze manier is het mogelijk om met minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen het maximale rendement uit uw teelt te halen. De drone vliegt ongeveer 10 hectaren per 30 minuten in, waardoor de drone een stuk sneller een overzicht geeft.

GET MORE
Minder gewas sproei middelen

De wettelijke gebruiksnormen voor het gebruik van meststoffen wordt steeds lager, aangezien er steeds kritischer gekeken wordt naar het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen. Een drone is hiervoor een ideale oplossing om zo minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

30%
Zichtbaarheid vanuit het veld
70%
Zichtbaarheid vanuit spuitmachine
100%
Zichtbaarheid drone

Gerelateerde kennisartikelen

Lees meer over de know-how die we hebben toegepast in de kennisbank. Onderstaande artikelen vertellen meer over de inhoudelijke aspecten van de case.